Osztályharc az ősmagyarok között
2021. május 13. írta: Digitális feltáró

Osztályharc az ősmagyarok között

Részlet egy 1952-es tankönyvből

Egy kiosztott egyetemi feladat kapcsán tankönyvelemzést kellett végeznem egy szabadon választható témán keresztül. Kis tanakodás után a magyarság eredetének a bemutatását tekintettem át a 1900-2021 közötti tankönyvekben. Az átnézett 10 tankönyv között volt Karácsonyi Béla munkája is, amelyen olyan jól érződik a Rákosi-kor hangulata, hogy úgy éreztem, mindenképp megér egy blogbejegyzést.

A szerző, karácsonyi Béla (1919-1995) történész, középlatin filológus, egyetemi docens, könyvtárigazgató, tanári- és tankönyvírói munkájáért 1948-ban Kiváló munkás, 1949-ben Kossuth-díjat kapott. Fontos kiemelni egyetemi munkáját Szegeden, tanítványait sokat segítette, például Kristó Gyula és Makk Ferenc is nála tanult. 1973-tól a Szegedi Egyetemi Könyvtár igazgatója volt, könyvárveréseken rengeteg ritka és fontos példányt szerzett be kedvező áron a könyvtár számára.

A szerző későbbi pozitív tevékenysége ellenére, maga a tankönyv magán hordozza a szovjetektől átvett vulgármarxista irányvonalat. Karácsonyi szerint egyetlen lehetséges irány a történelmi materializmus, „e tudomány élenjáró képviselője a szovjet történettudomány”, amely „felbecsülhetetlen segítsége már történetünk legrégibb korszakánál is megmutatkozik". Jól mutatja a takönyv céljait az is, hogy nem történetírókat és történészeket idéz, hanem Marx, Engel és Sztálin műveit ajánlja a szerző a diákoknak pontos oldalszámokkal.

Egy totalitárius rendszerben minden az ideológia alá van rendelve, a magánélettől kezde, az autószerelés, a tetőfedés és a történelem is. Az ideológia ismerete és elvhűség elsődleges szempont, ugyanis aki ismeri az ideológiát, annak a kezében a történelem kulcsa. Így tulajdonképpen az emberiség történelmét felfűzték az osztályok egymás elleni harcára és a termelési módok változására, termelési eszközök feletti hatalom megszerzésére: „társadalmi termelésnek megfelelően társadalmi tulajdonban voltak a termelőeszközök és a termelt javak”. 

A szerző leírásában megjelenik ugyan a finnugor elmélet (a Száray tankönyvekig ez általában elsődleges, de nem kizárólagos volt), de a hangsúly a szláv népekkel való keveredésen van, a magyarság „összeolvadt az itt talált szlávokkal. Ezzel vált teljessé a magyar nép kialakulása”. A szerzőnek ezen zárógondolatai szerint tehát a magyarok és szovjetek szegről-végről rokonok, nem csak ideológiailag, hanem vérségileg is. 

A hadi események és korábbi tankönyvekben megszokott panelek teljesen hiányoznak, az egész fejezet szinte a nulláról lett megírva. Ez nagyon ritka dolog, ugyanis a tankönyvek szinte kivétel nélkül építkeznek az előzőekre- ez is mutatja, hogy a vulgármarxista szemlélet egy teljesen új, ideológia központú történelemszemléletet képvisel.

Végül galériaként beillesztem a tankönyv ezen oldalait (elnézést a minőségért, én is fényképezve kaptam a könyvet):

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azelkapottmult.blog.hu/api/trackback/id/tr5316558430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.05.14. 05:33:29

Uhhhh, gyönyörű...
:-/

kewcheg 2021.05.14. 10:40:19

Amikor egy jobb sorsra érdemes tudós lemegy kutyába gombokért, és színes kavicsokért cserébe....

Medgar 2021.05.14. 11:29:49

@otun: Mert egy átlagvalaki akármelyik országban
kevésbé van megvezetve...

horrorpornó bábszínház 2021.05.14. 12:20:42

A szláv népek jelentős részének közül nincs a szovjetekhez vagy a Szovjetunióhoz, az oroszokhoz van. Szar alapból szar következtetés.

A 15 szovjet köztársaságból 3 volt szláv és még 2 szláv eredetű.

Abban pedig tök igaza van a szerzőnek, hogy ma is használt szavaink kb. 30-35%-a (földműveléssel, szerszámokkal, lakással, lakberendezéssel kapcsolatos szavak) szláv eredetű, de még olyan szavaink is, mint a beszéd, szomszéd stb.
Másrészt az orosz is vett át a finnugoroktól, pl. a legtöbb szláv nyelvben a "nekem van" kifejezés "én birtokolok" formában jelenik meg, kivéve az oroszt, ahol létezik ugyan ilyen (ja iméju), de pont olyan suta, mint a magyarban az én birtokolok. Ehelyett (ha jól tudom, a szláv népek közt egyedül) az "u minyá jeszty" (szó szerint: nálam lenni, de = nekem van) formát használják. Külön érdekessége, hogy a jeszty létige az oroszban csak ebben a kifejezésben használatos, egyébként sehol, a vagyok/vagy/van stb. szót nem használják (mérnök vagyok = ja enzsinyér = én mérnök).

"Egy totalitárius rendszerben minden az ideológia alá van rendelve, a magánélettől kezde, az autószerelés, a tetőfedés és a történelem is. Az ideológia ismerete és elvhűség elsődleges szempont,"
Magyarország, 2010-2022 (remélhetőleg ez e vége).

Sztálin műveit ugyan nem olvastam, de Marx és Engels (meg Lenin) egyes műveit kötelező volt annak, aki 1990-ig járt felsőoktatási intézménybe Magyarországon, és nemcsak hülyeségek vannak ám bennük, nem kizárólag a kommunizmussal foglalkoznak több ezer oldalon át.
Marx és Engels elsősorban közgazdász volt, nem forradalmár.

horrorpornó bábszínház 2021.05.14. 12:21:51

@МАХVАL bircaman közíró:
Valóbhan nem rosszabb.
És sokkal jobb, mint a gazdáidé, elmebeteg bolgár buzi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.14. 12:24:21

@horrorpornó bábszínház:

Nem, a SZU megszűnésekor volt 15 köztársaság (korábban volt több és kevsebb is a számuk):
- 3 szláv,
- 5 türk,
- 2 balti,
- 1 finnugor,
- 1 újlatin,
- 1 iráni,
- 1 kaukázusi,
- 1 örmény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.14. 12:27:54

@horrorpornó bábszínház:

Az orosz nép genetikailag keleti szlávok és finnugorok keveredése, kb. fele-fele alapon, germán vezető réteggel. Aztán az első orosz állam széthullása (XII-XIII. sz.) után jelentős mongol és türk elemekkel keveredtek, ami nőtt az orosz állam visszaállítása után a folyamatos területi szélesedéssel: Kaukázus, Szibéria, Közép-Ázsia.

horrorpornó bábszínház 2021.05.14. 14:30:07

@МАХVАL bircaman közíró:
A baltiak is a szlávokkal rokon nép.
És kb. 1945-től (vagy 1943-tól?) 15 tagállam volt.

horrorpornó bábszínház 2021.05.14. 15:12:16

@МАХVАL bircaman közíró:
Nem szlávok, hanem a szlávokkal közeli rokonok, ahogy a poroszok is, csak ők a nyelvüket németre cserélték.

1956-ban melyik állam lépett ki?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.14. 15:18:12

@horrorpornó bábszínház:

"1956-ban melyik állam lépett ki?"

Egyik se.

Karélia le lett fokozva autonóm köztársasággá.

Digitális feltáró 2021.05.14. 15:33:22

@otun: Szerintem a mai történelemtanönyvek, (értem ide 1997-től a Száray-féle könyveket) nem tartalmaznak igazán nagy baromságokat (tény, hogy van néhány mára cáfolt, frissített dolog). A magyarság eredetéről kifejezetten korrekten írnak, bemutatják a segédtudományok eredményeit, kiemelik a türk-finnugor vitát, amit nyitva hagynak.
@horrorpornó bábszínház: alapvetően nekem sincs bajom Marxékkal, vannak jó meglátásai, csak a történelemszemléletét érzem erőltetett konstrukciónak. Ettől független lehet helye egy tankönyvben, a gondom azzal van, hogy a történészi értékeléseket teljesen kiszorítja ebben a konkrét esetben.
A Szovjetúnión belül egyértelműen orosz befolyás és túlsúly érvényesült, hiszen maga a Szovjetúnió is az orosz imperializmus terméke. A második világháború megnyerése után ez nem is volt kétséges, elég csak a KGST-n belüli viszonyokat megnézni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.14. 16:31:07

@Digitális feltáró:

" a Szovjetúnió is az orosz imperializmus terméke"

A SZU Oroszország átnevezése, semmi más. A tagköztársaságok úgy lettek, hogy Moszkva tagköztársaságokat akart csinálni, a legtöbbjüknek nem volt semmilyen múltja.

horrorpornó bábszínház 2021.05.14. 16:34:34

@Digitális feltáró:
Dehogynem, azok tartalmaznak csak igazán nagyokat. És nemcsak a szocialista 45 évről hazudoznak összevissza minden alap nélkül.

"kiemelik a türk-finnugor vitát, amit nyitva hagynak"
Na, ez például pont egy ilyen baromság, ugyanis az már rég tudományos tény, hogy a magyarok finnugorok. Vita csak a Kásler-féle idióták fejében zajlik.
De aki kételkedik, annak csak azt tudom javasolni, hogy kezdjen el törökül és finnül is tanulni, hogy kiderüljön, melyik a rokon. Kis nyelvérzékkel nagyon hamar ki fog.

"A Szovjetúnión belül egyértelműen orosz befolyás és túlsúly érvényesült"
Unió, de persze, hogy az, hiszen ha a fehéroroszokat meg az ukránokat nem számoljuk, ők adták az ország 90%-át, ha számoljuk őket, akkor is legalább 75%-át. Viszont Sztálin után már viszonylagos egyenlőséget kaptak a tagállamok is, az meg, hogy az orosz volt a kötelező nyelv, nem volt rossz ötlet, mivel a fehéroroszok meg az ukránok tanulás nélkül is értették, és nem is olyan nehéz nyelv, és így legalább mindenki tudott kommunikálni mindenkivel, és mivel az általános iskola 3. osztályától tanították (az anyanyelv mellett! - már aki igényt tartott rá, mert az ukránok pl. nem igazán, a SZU felbomlásakor az ukránok többsége egy kukkot nem tudott ukránul, kb. mint most az írek írül), ráadásul nem úgy, mint nálunk, a 8. osztály végére mindenki perfekt beszélte (ami arra is jó volt, hogy az úttörőtáborokban tudott egymással beszélgetni az észt meg az örmény, a kazah meg a karjalai finn, a moldáv meg a türkmén gyerek, és nem tragédiaként élték meg, ráadásul amíg volt a SZU, nem volt forrongás, békében megvoltak pl. az azeriek az örményekkel, a grúzok a csecsenekkel stb.).
Az egykori tagállamok hálásak is lehetnének érte, hogy kb. a mai napig mindenki kiválóan beszéli a nyelvet, talán a legfiatalabbakat kivéve.
(Meg persze voltak olyan népek, mint a kazahok, csecsenek stb., a türk népek szinte mindegyike, akik még a nevüket is oroszosították.)

horrorpornó bábszínház 2021.05.14. 16:38:16

@МАХVАL bircaman közíró:
Na igen, elég megnézni az orosz nevet rendesen lefordítva:
Szojuz Szovjetszkih Szocialisztyícseszkih Reszpublik - Szocialista Tanácsköztársaságok Szövetsége, ugyebár a szovjet csak annyit jelent: tanács (valójában inkább szavét a kiejtése, mint szovjet).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.14. 16:43:24

@horrorpornó bábszínház:

Így igaz.

Azért lett ez így, mert annak idején a komcsik az orosz nacionalizmust tartották a legnagyobb veszélynek, így az orosz nép kárára lettek meghúzva a határok: lásd a színorosz Észak-Kazahsztánt és Kelet-Ukrajnát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.14. 16:50:10

@horrorpornó bábszínház:

Ami az orosztudást illeti, személyes tapasztalataim a szovjet időkről:
- az örmények, grúzok, baltiak a saját nyelvüket használták, oroszul csak idegennyelvként beszéltek, akcentussal,
- az azeriek és a közép-ázsaiak kétnyelvűek voltak,
- az ukránok és a belaruszok jobban tudtak oroszul, mint saját nyelvükön.

Belarusz máig ilyen: az ország orosznyelvű, a belarusz az olyan, mint nálunk a matyóhímzés.

Tessék elképzelni, hogy a Magyar Televíziónak van 5 csatornája, ezek közül 4 németül sugároz, de az egyik részben magyarul, ez amolyan magyar hagyományokat ápoló nyelvvédő csatorna, sok ott a néptánc, a népzene, dokumentumfilmek, rajzfilmek gyerekeknek. S ezen a csatornán van egy “Magyarul beszélünk!” nevű vetélkedő, ahol a magyar nemzetiségű játékosok azon vetékednek ki tud jobban magyarul. A műsorvezető magyarul beszél, ami a résztvevőknek nem mindig sikerül hibátlanul, néha német szavakat kevernek bele beszédükbe. A műsorban bemutatnak képeket, pl. egy karórát, s a versenyzőknek meg kell mondaniuk, mi a tárgy neve magyarul. Majd nehezebb feladatok jönnek: német mondatokat kell magyarra fordítani. A zsüri – magyar nyelvvel foglalkozó nyelvész – meg dönt, kinek a válasza helyes. Ugye vicces történet? De nem Belaruszban, csak a német helyett orosz, s a magyar helyett belarusz szavakkal helyettesítve. Íme a vetélkedő egyik adása: www.youtube.com/watch?v=LBmoytr3RMQ

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.14. 16:58:41

@horrorpornó bábszínház:

"a mai napig mindenki kiválóan beszéli a nyelvet, talán a legfiatalabbakat kivéve"

Változó. A balti fiatalok jellemzően nem tudnak oroszul. Míg pl. Azerbajdzsánban vagy Kirgizsztánban ma is az orosz a leginkább tanult idegen nyelv. Gyakorlatilag ott aki nem tud oroszul, az bunkónak minősül.

gigabursch 2021.05.14. 18:43:15

@horrorpornó bábszínház:
S áruld már el, hogy ezt a kitalált, erőltetett és tarthatatlan finnugor baromságot mi is igazolja? A nagy semmin kívül...

horrorpornó bábszínház 2021.05.14. 19:26:19

@gigabursch:
Tudom, hogy neked nem mond semmit a kifejezés, de a tudományos kutatások eredményei.

Kár, hogy a turbómagyar hülyék inkább a mindenféle délibábos baromságoknak hisznek, mint a tudománynak, de ez legyen a ti bajotok.

De mint írtam is, tanulj egy kicsit törökül és finnül is, és hamar rá fogsz jönni, hogy a kettő közül melyik a rokon nyelv.

De mondjuk nézzük csak a finn létigét (mint talán a legrégebbi igét minden nyelvben):
on - van
ollut/oltu - volt (segédige, a mai magyarban ebben a szerepben már nincs, esetleg a hülyébbek által használt "szoktam volt" formában, de 250 éve még az élő nyelv része volt)
liene - lenne

Persze lehet, hogy nincs minimális nyelvérzéked sem, hogy észrevedd az azonos tőváltásokat, de aki kicsit is foglalkozott nyelvészettel, annak azért hamar leesik, hogy ezek nem véletlenül egyformák.

Na most mutass ilyet a törökből (bármelyik türk nyelvből).

Kopasz Szuzukis 2021.05.14. 19:56:04

@horrorpornó bábszínház: Még mindíg ez a nyelvészeti alapon döntjük el az őseredetet-baromságot tolják. A derágajó Magyar Tudományos(nak mondott) Akadémia őstörténettel foglalkozó részlege továbbra sem hajlandó más tudományterületek eredményeit figyelembe venni. Továbbra is a labancok által ránk erőltetett nyelvészeti elemzéseket tolják. Holott világszerte bebizonyosodott, hogy a nyelv a legváltozékonyabb valami, ami az ember sajátja. Ellenben pl. a genetika sokkal informatívabb. Vannak olyan, népcsoportokra vonatkozó genetikai markerek, amik generációk ezrein keresztül is változatlanok maradnak, és átöröklődnek. Ezen az alapon csak annyira rokonok a finnek, ugorok, mint az afrikai zulukafferek, vagy a pigmeusok. Ellenben sok olyan markerünk van, ami alapján akár a türk, akár a szikh, akár jónéhány távolkeleti, dél-ázsiai népcsoport a rokonunk. Persze, a népvándorlás-elmélet szerint a genetika is keveredik. De érdekes módon valahogy a finnek nem keveredtek velünk.
A finnugor elméletet az 1850-es években lőcsölték a nyakunkra az osztrákok. Annak bizonyítására, hogy a magyarság alacsonyabb rendű, kevésbé ősi nép, mint az osztrákok. Így jogukban áll leigázni.

gigabursch 2021.05.14. 21:12:26

@horrorpornó bábszínház:
A magyartalan tudománytalan ákádémija már elég sokszor bebizonyította önmagáról, hogy egy lyukas tejeszacskót nem ér nyelvészeti és történelmi kérdésekben.
Ezen felül elmondható, hogy ezen az asztalba kapaszkodó díszkretén társaságon kívül mindenki más már cáfolta tudományos szintén ezt a tarthatatlan baromságot.

A turbózásod még önmagáért beszél.
Mondjuk amúgy is a blog.hu egyik legtahóbb hozzászólójától nem is vár el az ember mást.
A kioktatásaidat meg megtarthatod magadnak és megpróbálhatnál a kérdésre válaszolni. Szóval, mi bizonyítja a semmin kívül a budenz-hunsdorfer-treffort féle baromsághalmaz valóságát a semmin kívül?

horrorpornó bábszínház 2021.05.15. 01:25:00

@gigabursch:
Ahogy látom, tahókám, csak a szád jár, de csak meleg levegő jön belőle, értelmes beszédre nem vagy képes.
Nem nagyon látom a felsorolt ellenpéldákat, csak az agyatlan turbómagyar baromságaidat.

horrorpornó bábszínház 2021.05.15. 01:38:00

@Kopasz Szuzukis:
Biztos azért tolják ezeket, mert ezek a nyelvészeti elemzések megállják a helyüket minden mércével mérve.

A mai magyarokat semmi más nem köti a honfoglalókhoz, mint a nyelv. Mivel a népesség a századok kb. teljesen ki lett irtva (tatárjárás, török hódoltság), valamint keveredett is a honfoglalás előtt itt élőkkel, genetikailag az addig itt élő szlávok és a később ide betelepített hollandok, svábok, szászok, olaszok és egyéb népek (kis részben spanyolok, franciák stb.) génjeit hordozza a mai magyarság.
Szóval kb. az egyetlen jellemző, ami a honfoglaló magyarokat a maiakkal összeköti, az a nyelv, az pedig egyértelműen finnugor, mint a fenti példám is bizonyítja. Pedig a magyar és a finn majdnem a két legtávolabbi nyelv a nyelvcsaládban, talán a lappok távolabbiak még (a magyartól, a finnhez sokkal közelebbiek).

De ahogy látom, te is csak egy turbómagyar fasz vagy, aki a délibábos baromságokat hordja össze, de nulla cáfolatot bír felmutatni.

Sorold, hogy mik a te bizonyítékaid arra, hogy a magyar NEM finnugor nyelv, és azt is, hogy akkor milyen nyelvcsalád.

Én hoztam bizonyítékot, ami a nyelvészethez kicsit is értő és nem segghülye laikusnak is meggyőző, és akkor az ősi szavak nagymértékű hasonlóságáról (kéz, vér, víz, hal, úszik stb.) szó sem esett, ahogy a nyelvtanéról sem, bár mivel ezekhez a hozzád hasonló turbómagyarok láthatóan segghülyék, mivel agy helyett a seggetekkel gondolkodtok, fölösleges is lenne ezekre kitérni.

(Nehogy Badinyi-Jósnak vagy Varga Csabának a totál tudománytalan faszságaival állj elő, mert körberöhöglek.)

gigabursch 2021.05.15. 06:48:26

@horrorpornó bábszínház:
Hogy te milyen okos vagy...
Csak ámulok és bámulok.

No, okoska! A gond az az, hogy leragdtál az ismereteiddel egy szinten és azóta se lépték tovább.
De sebaj, te is kihalsz, mint a dinók.
Azok is elég hülyén haltak meg. Nem voltak képesek az új helyzethez alkalmazkodni.

De mint már ígértem neked: nem csak Brendelnek, hanem neked is segíteni fogok, hogy a fogsorod az emésztőcsatirnád hátulsó izmos zárónapján jöjjön ki - csak mert ilyen jól nevelt vagy...

horrorpornó bábszínház 2021.05.15. 12:59:57

@gigabursch:
Gondoltam, hogy csak ennyire futja, érvekre meg nem.

Meg ilyen kis fotelkaratéka-dumákra, ami az ostoba faszfejek fő jellemzője.

De sehol egy érv, hogy mi a közös a magyar meg a török nyelvben. Bármelyik ige ragozási sora megteszi, nem feltétlenül a létigéé (olmak).

Ja, hogy ehhez is segghülye vagy, mint mindenhez az életben?
Mindjárt gondoltam. Szellemi párbajban teljesen fegyvertelen vagy.

Szóval lehet, hogy én leragadtam egy szinten az ismereteimmel, de te azt a szintet akkor sem fogod elérni, ha három életed lesz.

Továbbra is várom a török nyelvvel kapcsolatban a rokoni szálak bizonyításának felmutatását.

Vajon mi súgja azt, hogy hiába?
süti beállítások módosítása